Εφορία: «Κούρεμα» προστίμων έως 50% για όσους δεν προσφύγουν στα δικαστήρια - Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: «Κούρεμα» προστίμων έως 50% για όσους δεν προσφύγουν στα δικαστήρια - Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Η μείωση των προστίμων ισχύει για τους φορολογούμενους που δεν θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου. Οσο πιο γρήγορα δεχθούν να πληρώσουν την οφειλή τόσο πιο μεγάλο το «κούρεμα» των προστίμων. 

Μείωση από 25% έως 50% των προστίμων που θα έχει επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα του ελέγχου και δεν θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.

Μάλιστα το «κούρεμα» είναι κλιμακωτό. Όσο πιο γρήγορα ο φορολογούμενος συμβιβαστεί με την εφορία, τόσο πιο μεγάλη μείωση θα έχει στα πρόστιμα που θα του έχει επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου.

Οι νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής διαδικασίας προβλέπουν μια νέα, αυτοματοποιημένη διαδικασία για να κλείνουν γρήγορα οι φορολογικές υποθέσεις και να εισπράττονται άμεσα τα πρόστιμα. Για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη τα πρόστιμα μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του, κατά ποσοστά, ως εξής:

-Κατά 50% μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου

-Κατά 40% μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

-Κατά 30% μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού και

-Κατά 25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Εφόσον έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, η αποδοχή της κύριας οφειλής θεωρείται αυτοδίκαιη παραίτηση από την ασκηθείσα ενδικοφανή προσφυγή.

Καταβολή οφειλής

Μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1 Οκτωβρίου 2024.

Η συνολική οφειλή, μετά τη μείωση μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής συνεπάγεται άρση της έκπτωσης με βάση τις διατάξεις του παρόντος και καθιστά την συνολική οφειλή, ως είχε πριν τη μείωση του αναλογικού προστίμου, ληξιπρόθεσμη, αφαιρουμένου τυχόν ποσού που καταβλήθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές διαφορές: «Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 1 στις 4 προσφυγές

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και γιατί θα πρέπει να εξοφλήσουν σήμερα εφάπαξ το φόρο – Τι ισχύει για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider